Aksamitny sernik z białą czekoladą pod kokosową pierzynką

Jak już wspominałam, serniki, w szczególności te z dodatkiem mascarpone, całkowicie skradły moje serce. Ten delikatny przysmak przygotowywałam na rodzinne spotkanie z okazji Wszystkich Świętych. Powstał on z modyfikacji przepisu, który kilka lat temu dostałam od swojej ukochanej chrzestnej, która miała niemały wpływ na moje kulinarne zainteresowania. Należy on do listy moich ulubionych łakoci. Przede wszystkim lubię w nim to, że pomimo dodatku białej czekolady, nie jest za słodki. Na jednym kawałku się nie kończy… ;)

Składniki:

Na kruchy spód:

250 g mąki

100 g cukru

100 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

750 g białego sera twarogowego

250 g mascarpone

100 g masła

50 g cukru

1 białko

3 żółtka

1 szkl. mleka

100 g czekolady białej

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

Na kokosową pierzynkę:

3 białka

1,5 łyżki cukru pudru

150 – 200 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, gotowe schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dużą blaszkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć ciastem.

Mleko i połamaną czekoladę umieścić w małym garnuszku, podgrzewać na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z palnika, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka. Nie przestając miksować,  dodawać stopniowo twaróg oraz mascarpone. Następnie bardzo powoli wlewać przestudzoną miksturę czekoladową, cały czas miksując. Wsypać budynie, zmiksować. Białko ubić na puszystą pianę, delikatnie wmieszać do masy. Całość wylać na kruchy spód. Piec w kąpieli wodnej (najlepiej pod kratką, na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne napełnione wodą – dzięki temu ciasto nie będzie pękać i nabierze delikatnej konsystencji) temp. 170 stopni przez 50 – 60 minut aż wierzch ciasta będzie ścięty. 

Przygotować kokosową pierzynkę. Ubić białka z cukrem, a na koniec delikatnie połączyć pianę z wiórkami kokosowymi. Rozprowadzić pierzynkę po upieczonym cieście i piec jeszcze przez 10 minut. Studzić w piekarniku.

Powodzenia i smacznego! ;)

77 myśli nt. „Aksamitny sernik z białą czekoladą pod kokosową pierzynką

  1. Czy możesz zrobić żeby było do wydruku?
    Często drukuję sobie przepisy.. i bardzo często nie ma opcji do drukowania, wtedy mi tu przenosi stronę, ucina musze dopisywać..
    Wygląda pysznie.. chętnie spróbuję..

  2. Wygląda bardzo smakowicie i chętnie skuszę się na zrobienie tego cuda ale w przepisie nie jest podane kiedy dodać ser twarogowy i mascarpone. pozdrawiam

  3. Fajnie się zapowiada, ale co z serem w masie serowej? :| Bo nie ma wzmianki czy najpierw przecisnąć przez maszynkę czy nie? Kiedy dodać? Liczę na odpowiedź bo na pewno spróbuję wykonać ;)

  4. Zabrakło opisu co zrobić z twarogiem oraz mascarpone. Kiedy je dodać i w jaki sposób :) czy twaróg ma być zwykły ten tradycyjny z grudkami czy mielony specjalny do serników?

  5. ciasto wydaje się pyszne i miałabym ochotę wypróbować przepis ale niestety w wykonaniu nie piszesz kiedy i w jakiej postaci dodajesz ser twarogowy (zmielony własnoręcznie? gotowy mielony?)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>