Aksamitny sernik z białą czekoladą pod kokosową pierzynką

Jak już wspominałam, serniki, w szczególności te z dodatkiem mascarpone, całkowicie skradły moje serce. Ten delikatny przysmak przygotowywałam na rodzinne spotkanie z okazji Wszystkich Świętych. Powstał on z modyfikacji przepisu, który kilka lat temu dostałam od swojej ukochanej chrzestnej, która miała niemały wpływ na moje kulinarne zainteresowania. Należy on do listy moich ulubionych łakoci. Przede wszystkim lubię w nim to, że pomimo dodatku białej czekolady, nie jest za słodki. Na jednym kawałku się nie kończy… ;)

Składniki:

Na kruchy spód:

250 g mąki

100 g cukru

100 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

750 g białego sera twarogowego

250 g mascarpone

100 g masła

50 g cukru

1 białko

3 żółtka

1 szkl. mleka

100 g czekolady białej

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

Na kokosową pierzynkę:

3 białka

1,5 łyżki cukru pudru

150 – 200 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, gotowe schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dużą blaszkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć ciastem.

Mleko i połamaną czekoladę umieścić w małym garnuszku, podgrzewać na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z palnika, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka. Nie przestając miksować,  dodawać stopniowo twaróg oraz mascarpone. Następnie bardzo powoli wlewać przestudzoną miksturę czekoladową, cały czas miksując. Wsypać budynie, zmiksować. Białko ubić na puszystą pianę, delikatnie wmieszać do masy. Całość wylać na kruchy spód. Piec w kąpieli wodnej (najlepiej pod kratką, na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne napełnione wodą – dzięki temu ciasto nie będzie pękać i nabierze delikatnej konsystencji) temp. 170 stopni przez 50 – 60 minut aż wierzch ciasta będzie ścięty. 

Przygotować kokosową pierzynkę. Ubić białka z cukrem, a na koniec delikatnie połączyć pianę z wiórkami kokosowymi. Rozprowadzić pierzynkę po upieczonym cieście i piec jeszcze przez 10 minut. Studzić w piekarniku.

Powodzenia i smacznego! ;)

77 myśli nt. „Aksamitny sernik z białą czekoladą pod kokosową pierzynką

  1. Coś mi tu nie pasuje w tym przepisie – gdzie jest ser w tym serniku?
    W opisie wykonania nie ma informacji do czego, kiedy i jak dodać ser – jest biała czekolada rozpuszczona z mlekiem, jest masło, cukier, cukier waniliowy, są, jajka, budynie, piana z białek i to wszystko, a gdzie ser?! Więc co to za sernik!

  2. Sernik super))) ale mała uwaga, nie do sernika, nie ma takiego święta jak święto zmarłych, jest święto Wszystkich Świętych pozdrawiam

  3. Jak podaje się przepis to dokładnie bo nie ma tam kiedy dodajemy ser twarogowy i maskarpone proszę poprawić bo ja wiem a młoda osoba nie bedzie wiedziała -kolejnośc dodawania składników w pieczeniu jest bardzo istotna .Pozdrawiam.

  4. Sorry, ale wyszedł Ci sernik bez sera. Może to drobiazg, ale w wykonaniu nie napisałaś, kiedy dodać ser. Wiem, że to oczywiste, ale jednak…
    Taka ze mnie czepialska :)) Pozdrowionka.

  5. Wszystkich najmocniej przepraszam za to niedociągnięcie z serem. Byłam pewna, że o nim wspomniałam. Przepis już poprawiony, ser należy dodać po jajkach. Powodzenia przy wypiekach! ;)

Odpowiedz na „~AnnaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>