Puszysty omlet ze smażonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią

Wczoraj, po całym ciężkim tygodniu, wróciłam późno do domu i wprost padałam z nóg. Potrzebowałam posiłku szybkiego i prostego. Omlet wydał mi się idealny. Uwielbiam sałatkę Caprese i pomyślałam, że warto wypróbować jej połączenie z ciepłym omletem. Przełamałam nieco tradycję i przygotowałam omlet bez dodatku tłuszczu. Ku mojej radości, zmiana nie wpłynęła na smak potrawy. Wyszedł łatwy, błyskawiczny, niskotłuszczowy, lekki posiłek. Idealny na piątkowy obiad. Sami sprawdźcie! ;)

Składniki (na 1 porcję):

2 jajka

łyżka mleka

kulka sera mozzarella

4 plastry pomidora (ja użyłam 4 małych pomidorków)

kilka listków bazylii

łyżeczka oregano

szczypta soli

pieprz

Wykonanie:

Pomidora pokroić w niezbyt cienkie plastry, podsmażać z dodatkiem posiekanej bazylii i oregano na suchej patelni, na średniej mocy palnika. Mozzarellę również pokroić w plastry, podgrzać na patelni, uważając by ser za bardzo się nie rozpuścił. Jajka połączyć z mlekiem,  doprawić solą i pieprzem, ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Ten etap jest szczególnie ważny, jeśli jajka nie będę wystarczająco dobrze ubite, omlet nie będzie puszysty. Gotową masę wylać na rozgrzaną, suchą patelnię (najlepiej naleśnikową) i smażyć na średnim ogniu przez ok. 1,5 minuty, aż brzegi się zetną. Na połówce omletu  ułożyć pomidora oraz mozzarellę (2 plasterki zostawić), oprószyć oregano. Delikatnie podważyć drugą część omletu i przykryć nią pomidory z mozzarellą, składając omlet na pół. Na wierzchu ułożyć pozostawione plastry sera, przyozdobić bazylią.

Powodzenia i smacznego! ;)

16 myśli nt. „Puszysty omlet ze smażonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią

  1. Fajny ten Twój omlet. Jak byłam mała to mnie i mojej siostrze omlety robił zawsze Tata:-) W jego wydaniu smakowały nam najbardziej. Niestety dziś już nie dowiem się jak je robił, szuka więc po omacku tego smaku:-) Spróbuję więc i Twój:-) Zawłaszcza, że dodatki są super:-)
    A na deser zapraszam do mnie, np. na Marchewkowe Ciacho pod Biała Pierzyną:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/marchewkowe.html
    Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli:-)

Odpowiedz na „~MajaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>