Grilowane szaszłyki drobiowe z greckim serem halloumi i papryką

Kuchnia grecka jest jedną z moich ulubionych, większą słabość mam chyba tylko do potraw włoskich. Nietrudno zauważyć, że jestem również amatorką wszelkiego rodzaju serów… Jednen z moich faworytów to halloumi. Na myśl przywodzi on polskiego oscypka, podobnie trzeszczy w zębach i często podaje się go grilowanego, jednak jego smak jest zdecydowanie delikatniejszy i mniej słony. Świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami suszonymi, kiełkami i melonem. Dzisiaj jednak postanowiłam pokombinować i spróbować zupełnie innego zestawu. Muszę przyznać, że powiedzenie „kto nie ryzykuje, nie zyskuje” pasuje tutaj idealnie. Halloumi i kurczak to jedno z lepszych połączeń, jakich próbowałam.

Składniki (na 6 szaszłyków):

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 papryka czerwona

1 papryka zielona lub żółta

125 g halloumi

5 łyżek oliwy z oliwek

200 g jogurtu greckiego

papryka słodka

papryka ostra / chilli

pieprz ziołowy

zioła prowansalskie

Na sałatkę:

100 g mixu sałat (rucola, roszponka itp.)

4 pomidorki koktajlowe

5 kawałków pomidorów suszonych

4 plasterki szynki parmeńskiej

1/2 średniej wielkości cebuli czerwonej

100 g oliwek

2 łyżki suszonej żurawiny

1 łyżka słonecznika

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka pikantnej oliwy z papryką ostrą

1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych

Ponadto:

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Kurczaka oczyścić z włókien, opłukać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Oliwę połączyć z łyżką papryki słodkiej i łyżeczką papryki ostrej, marynatą zalać kurczaka, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum godzinę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, kroić w kwadraty ok. 2×2 cm, dokładnie sparzyć.  Ser również pokroić w kostkę. Nabijać na zmianę paprykę czerwoną, kurczaka, halloumi, paprykę zieloną. Kratkę do piekarnika wyłożyć pergaminem, układać na nim szaszłyki. Piec w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub na średniej mocy funkcji grill przez 20 – 30 minut, aż do zrumienienia sera.

W międzyczasie jogurt grecki wymieszać z pieprzem, papryką słodką, szczyptą chilli i odrobiną ziół prowansalskich. Gotowy sos schłodzić w lodówce.

Mix sałat umieścić w dużej misce, dodać drobno pokrojone pomidory suszone, szynkę parmeńską, cebulę, ćwiartki pomidorków koktajlowych oraz oliwki i suszoną żurawinę. Słonecznik i pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni, przestudzić i dodać do sałatki. Wszystko razem wymieszać. Na koniec polać pikantną oliwą z dodatkiem zalewy z suszonych pomidorów. Wstawić na chwilę do lodówki.

Gotowe szaszłyki podawać w towarzystwie przygotowanej sałatki i sosu paprykowo – ziołowego.

Powodzenia i smacznego! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>