Pierś z kurczaka z pikantnym sosem pomidorowym i mozzarellą

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/10653353/?claim=spnnca5b9qt”>Follow my blog with Bloglovin</a>

Chorowania ciąg dalszy. Dzisiaj zaowocowało to kurczakiem łączącym w sobie kuchnię włoską i meksykańską. Mam nadzieję, że ten mix nikogo nie zawiedzie.

Składniki (na 2 porcje):

1 podwójna pierś z kurczaka

200 g pomidorów krojonych w soku pomidorowym

1/2 średniej cebuli

2 ząbki czosnku

6 łyżek oleju z pestek winogron

łyżeczka chilli w proszku

pieprz ziołowy

oregano

10 listków bazylii

przyprawa do kurczaka

czosnek granulowany

50 g tartej mozzarelli

mała puszka mieszanki meksykańskiej (Bonduelle)

Wykonanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z chrząstek i włókien, opłukać, a następnie przyprawić granulowanym czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Mięso podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju (ok. 10 minut na średniej mocy palnika).  

W tym czasie przygotować sos.W garnuszku podsmażyć pozostałą część oleju. Podsmażyć posiekaną cebulę i przetarty czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami i posiekaną bazylią, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. 

Usmażone piersi ułożyć na talerzach, polać sosem, posypać mieszanką meksykańską, a na końcu mozzarellą. Przyozdobić listkami świeżej bazylii.

Powodzenia i smacznego! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>