Sernikobrownie z mascarpone i karmelem

Kończą się wakacje, więc na pocieszenie postanowiłam zrobić coś dla siebie. To ciasto jest połączeniem wszystkich moich ukochanych ciast i składników. Mocno czekoladowe brownie z puszystym serowym nadzieniem, dodatkiem mleczka skondensowanego i mojego ulubionego kajmaku. To cudo sprawiło, że nie straszny mi nawet początek roku szkolnego. ;)

Składniki:

Na masę brownie:

100 g czekolady gorzkiej

60 g masła

2 jajka

450 g mąki pszennej

3 łyżki cukru

2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)

100 g śmietany 18 %

3/4 szkl. mleka*

1 łyżka cynamonu

2 łyżki kakao

1 łyżka proszku do pieczenia

Na masę serową:

200 g delikatnego serka twarogowego, np. Mój ulubiony

250 g serka mascarpone

150 g słodzonego mleczka skondensowanego

Ponadto:

100 g kajmaku

*odmierzałam w szklance o pojemności 200 ml

Wykonanie:

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka i miód. Powoli, wciąż ucierając, wlać czekoladę. Następnie dodawać kolejno, śmietanę, przesiane suche składniki i mleko, cały czas miksując. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do masy brownie.

Twarożek utrzeć z mascarpone, dodać mleko skondensowane, miksować aż powstanie gładka masa serowa.

Tortownicę o średnicy 21 cm lub formę do babki oprószyć mąką. Wylać połowę masy brownie, na wierzchu łyżeczkami nakładać kajmak, delikatnie rozprowadzając go widelcem, tworząc zygzaki, nałożyć masę serową a na samą górę pozostałą część masy brownie. Piec 60 minut w temp. 170 stopni. pozostawić w piekarniku do wystudzenia.

Powodzenia i smacznego!

17 myśli nt. „Sernikobrownie z mascarpone i karmelem

  1. wszystko OK. Tylko ile mleka do ciasta. W składnikach na ciasto brownie nie ma podanej ilości mleka do ciasta. A w treści wykonania pisze …przesiane suche składniki i mleko…

    • Puszkę mleka skondensowanego słodzonego (koniecznie!) trzeba gotować przez 2,5 godziny (co jakiś czas dolewając wody), trochę przestudzić i kajmak gotowy. Jeśli nie ma czasu na gotowanie, w większości sklepów można dostać gotowy kajmak w puszce. Powodzenia! ;)

  2. Witam mam pytanie odnośnie linków na górze pod nagłówkiem na czarnym pasku. Jak dodać kolejny link? Prócz strony głównej? Tj. u Pani jest to „O mnie”? Proszę o odpowiedź, z góry serdecznie dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>