Delikatny deser truskawkowy

Ten deser powstał z okazji pewnego czerwcowego babskiego popołudnia. Jest bardzo prostu w wykonaniu, apetycznie wygląda i zasmakuje każdemu amatorowi truskawek. Do dzieła, póki w sklepach można jeszcze dostać ostatnie truskawki! ;)

Składniki (na 5 porcji):

250 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %

3 łyżki cukru pudru

500 g truskawek

paczka okrągłych biszkoptów

50 g startej czekolady deserowej

50 ml mocnej kawy

Wykonanie:

Połowę truskawek zmiksować, przygotowując mus, pozostałe pokroić na ćwiartki. Kremówkę zmiksować, ubijać z cukrem pudrem, a kiedy będzie sztywna, dodać mascarpone. Dno miseczki wyłożyć biszkoptami, nasączyć delikatnie kawą, następnie nałożyć ok. 2 łyżki masy, polać musem, ułożyć kilka kawałków truskawek, oprószyć startą czekoladą. Czynności powtórzyć, tworząc drugą warstwę. Postępować tak samo przy kolejnych porcjach. Można dodatkowo przyozdobić listkami mięty;)

Powodzenia i smacznego! ;)

Jedna myśl nt. „Delikatny deser truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>